torsdag 19. august 2021

Hva mener partiene om olje?

Bruk av olje- og gass som energikilde har vært helt sentral i den velstandsveksten som har skjedd i verden de siste hundre årene, og siden 1980-tallet har norsk økonomi i stor grad blitt basert på olje- og gassutvinning. Men samtidig har vi sett hvordan global oppvarming, forårsaket av forbrenning av olje, gass og kull, truer livsgrunnlaget for mennesker over hele verden. Politisk strid handler om at ulike grupper vektlegger ulike hensyn ulikt. Så hvordan vekter de ulike partiene ulike hensyn i konflikten knyttet til videre satsing på den norske olje- og gassnæringen?

Del klassen i ni grupper. Hver gruppe får tildelt ett av de ni partiene som er på Stortinget i dag. Bruk partiets stortingsvalgprogram, som i stor grad oppsummerer hva partiet vil kjempe for de neste fire årene som kilde. Lag en kort muntlig presentasjon for resten av klassen hvor dere svarer på følgende spørsmål:

1. Hva skriver partiet om hvilken økonomisk betydning olje- og gassnæringen i dag har for inntekter og arbeidsplasser i Norge og i ulike lokalsamfunn i Norge?

2. Hva skriver partiet om hvilken betydning norsk olje- og gassnæring har som bidragsyter til global oppvarming?

3. Hvis partiet støtter at Norge skal fortsette å investere i norsk olje- og gassnæring ved å åpne for mer letevirksomhet: I hvilken grad og hvordan svarer partiet på hvordan Norge likevel skal bidra til å nå Parisavtalens mål om å unngå en global oppvarming over 1,5 grader?

4. Hvis partiet ikke støtter at Norge skal fortsette å investere i norsk olje- og gassnæring ved å åpne for mer letevirksomhet: I hvilken grad svarer partiet på hvordan Norge likevel skal opprettholde inntekter og arbeidsplasser i Norge og i ulike lokalsamfunn i Norge?

   

Oppsummer etter presentasjonene:

1. Hvilke partier støtter videre satsing på norsk olje- og gassnæring ved å åpne nye havområder for oljeleting? Hvilke hensyn og argumenter blir tillagt størst vekt for disse partiene?

2.  Hvilke partier sier nei til å åpne nye havområder for oljeleting? Hvilke hensyn og argumenter blir tillagt størst vekt av disse partiene?


Kilder:
Arbeiderpartiet: https://www.arbeiderpartiet.no/om/program/ (PDF side 15-16)

Høyre: https://hoyre.no/politikk/partiprogram/ (PDF side 13)

Senterpartiet: https://www.senterpartiet.no/stortingsvalg-2021/program/Stortingsprogram-2021-2025-bokm%C3%A5l (PDF side 42-43)

Fremskrittspartiet: https://www.frp.no/files/Partiprogram/2021-2025/Partprogram-2021-2025-web.pdf (Side 68-69)

Sosialistisk Venstreparti:  https://www.sv.no/politikken/arbeidsprogram/ (PDF side 10-11)

Kristelig Folkeparti: https://krf.no/politikk/politisk-program/ (PDF side 69)

Venstre: https://www.venstre.no/assets/Venstres_Stortingsvalgprogram_2021-2025.pdf (Side 9-11)

Miljøpartiet De Grønne:  https://www.mdg.no/partiprogram_og_dybdeinformasjon (PDF side 20-21)

Rødt: https://roedt.no/arbeidsprogram (PDF side 56-57)

 

Kompetansemål samfunnskunnskap

utforske korleis interesser og ideologisk ståstad påverkar våre argument og val av kjelder, og reflektere over korleis det gir seg utslag i forskjellige meiningar

Kompetansemål geografi

drøfte ulike interesser knytte til ressurs- og arealbruk i Noreg, Sápmi/Sábme/Sáepmie og nordområda

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Følgere

Om meg

Bildet mitt
Jeg er lektor med hovedfag i samfunnsgeografi fra Universitetet i Oslo.