torsdag 19. august 2021

Olje og norsk økonomi

I 1960 var det fortsatt ni år til det første funnet av olje på norsk kontinentalsokkel, og fortsatt 15 år før den første krona fra oljeutvinning kom inn på statsbudsjettet. Likevel var det lenge siden noen hadde sultet eller manglet tilgang til rent vann i Norge. Vi hadde også kommet langt i å utvikle velferdsstaten, blant annet med tilgang til gratis behandling ved sykehus, og gratis muligheter til å studere ved universiteter og høyskoler. 

Grunnlaget ble skapt gjennom 100 år med industrialiseringProteksjonistisk politikk med høy toll på importerte ferdigvarer og lav eller ingen toll på importerte råvarer, bidro til at vi fikk bygd opp en rekke ulike industrier for å erstatte importerte varer. I 1960 var de fleste varene i norske butikker produsert i Norge, alt fra klær og sko til vaskemaskiner og radioapparater. Det vi ikke produserte selv, men måtte importere, var først og fremst ulike råvarer, og det vi måtte bruke aller mest penger på å importere, var olje, som blant annet et økende antall biler var avhengig av.

I dag er denne situasjonen nesten snudd fullstendig opp ned. Fra slutten av 1960-tallet har politikken i Norge og andre i-land gått i retning av økt frihandel. Frihandel innebærer å fjerne toll og andre hindringer for å kunne kjøpe og selge varer på tvers av landegrensene. Det innebærer at bedrifter som produserer varer det er mer effektivt å produsere i andre land, blir utkonkurrert og lagt ned. Bedrifter som har særlig gode vilkår for å produsere, kan derimot eksportere mer, og utvide produksjonen. Hvilke produkter et land har særlig gode vilkår for å produsere i en verdensøkonomi preget av frihandel, avhenger av hvilke lokaliseringsfaktorer som finnes i landet.

Etter at den proteksjonistiske politikken ble erstattet av frihandel, har nesten all produksjon av blant annet klær, sko og sportsartikler arbeidsintensiv industri flyttet til land med lavere lønninger. Dette regnes som arbeidsintensive industrier fordi det her fortsatt trengs mye arbeidskraft. Den største kostnaden for bedriftene i disse bransjene er derfor lønn til arbeiderne. Heller ikke innen kunnskapsintensive industrier, som produksjon av elektronikk og legemidler, har norske bedrifter klart seg særlig bra. For slike virksomheter er det tilgang til de aller flinkeste folkene på området som er den viktigste konkurransefordelen. De har i stor grad blitt utkonkurrert av produsenter i andre industriland, som har investert mer i forskning og tiltrukket seg flere fremragende forskere enn det norske bedrifter har gjort.

Bortsett fra matvarer, som fortsatt er beskyttet mot konkurranse fra utlandet gjennom høy toll, er det svært lite av det du kan kjøpe i butikken som er produsert i Norge. Veksten i norsk næringsliv har først og fremst skjedd i næringer som utnytter unike norske naturressurser. Norske havområder er fiskerike, og vilkårene for fiskeoppdrett er gode langs kysten, og produksjon og eksport av fiskeprodukter har økt kraftig. Vi selger også mer aluminium selv om Norge ikke har drivverdige forekomster av bauxitt, som er råstoffet for aluminium. Det importerer vi, først og fremst fra land i Latin-Amerika. Grunnen til at det er lønnsomt å smelte bauxitt om til ren aluminium i Norge, er dette er en kraftkrevende industri, det vil si at det kreves veldig store mengder strøm i produksjonen. Strømprisen har dermed mer å si for kostnadene enn lønningene. Da har Norge, som har veldig gode naturlige vilkår for å produsere strøm fra vannkraft, en stor fordel. 

Selv om eksport av fisk, aluminium og andre metaller har økt, er det likevel olje og gass som siden 1970-tallet har vært Norges største eksportnæring. Fordi olje og gass er ikke-fornybare naturressurser som det finnes begrensede mengder av i verden, har lønnsomheten i denne virksomheten vært mye høyere enn i annen industri. Siden 1977 har det blitt investert mer i leting, utvinning og rørtransport av olje og gass enn de samlede investeringene i all annen industri. Det har bidratt til at den økonomiske veksten i Norge har vært sterkere enn i alle våre naboland. Så selv om det er feil å si at olje har gjort Norge til et av de rike landene i verden, er det ikke tvil om at det er olje som har gjort Norge til et av de aller rikeste blant de rike landene i verden.

Olje og gass står i dag for omtrent halvparten av all norsk eksport, og omtrent hver sjette krone vi bruker på statsbudsjettet, er oljeinntekter. I 2017 ble det anslått at det totalt var rundt 170 000 mennesker som hadde arbeid knyttet til oljeindustrien i Norge. I dette tallet inngår også alle de 86 000 som arbeider i leverandørindustrien, på verft som bygger oljeplattformer, og annen industri som leverer utstyr til oljeproduksjonen. Denne leverandørindustrien utgjør hoveddelen av næringsgrunnlaget i flere kommuner langs kysten. 

1. Hva er forskjellen på proteksjonistisk politikk og frihandel?

2. Hva slags type varer som vi i stor grad produserte i Norge selv i 1960, har i hovedsak blitt lagt ned eller flyttet produksjonen til andre land?

3. Hvilke norske næringer har i tillegg til olje- og gass kunnet eksportere mer etter at Norge og andre i-land la om fra proteksjonisme til mer frihandel?

4.  Hvor stor andel av de samlede investeringene i industriproduksjon har etter 1977 gått inn i olje- og gassnæringen?

5. Hvor stor andel av inntektene på statsbudsjettet kommer i dag fra oljeinntekter?

6. Hvor mange var i 2017 direkte eller indirekte sysselsatt i oljenæringa i Norge?


Gå til neste side

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Følgere

Om meg

Bildet mitt
Jeg er lektor med hovedfag i samfunnsgeografi fra Universitetet i Oslo.