torsdag 19. august 2021

Høyre mot venstre i politikken

Skillet mellom høyresiden og venstresiden i politikken handler om hvor viktig prinsippet om likhet skal være. Venstresiden mener likhet er veldig viktig, og at ulikheter i hovedsak skyldes urettferdige maktforhold. Høyresiden mener derimot at vi må godta en del ulikhet for å få samfunnet til å fungere godt. Mellom høyre og venstre finner vi sentrum, som aksepterer mer ulikhet enn venstresiden, men som også ønsker mer utjevning enn høyresiden.

Bakgrunn: Hvorfor bruker vi begrepene høyre og venstre i politikken?

Opprinnelig handlet skillet om fordeling av politisk makt, men i dag handler konflikten mest om fordeling av økonomiske goder. Særlig handler det om hvor mange av de godene vi benytter oss av vi må betale for selv, og hvor mange vi skal få fra det offentlige. Begrepet offentlig bruker vi om det som er felles og åpent for alle. Når vi snakker om det offentlige, snakker vi om alle de oppgavene som staten, kommunene og fylkeskommunene til sammen utfører.  

I Norge tilbyr det offentlige flere gratis eller subsidierte tjenester til innbyggerne enn i de fleste andre land. At noe er subsidiert, betyr at det offentlige betaler en del av kostnaden ved å produsere en vare eller tjeneste, mens kunden eller brukeren betaler resten. Enkeltmennesker kan også motta flere typer pengestøtte fra det offentlige i Norge. En stat som på denne måten tar ansvar for at innbyggerne får hjelp og støtte i mange faser av livet, kaller vi en velferdsstat.

Alle partier som har noen betydning i Norge i dag, er enige om at både utdanning og sykehusbehandling skal fortsette å være goder som det offentlige betaler for. Samtidig finner du heller ingen partier som mener at du skal kunne gå og hente deg gratis cola i friminuttet, betalt av det offentlige. Men burde du få sunn mat gratis på skolen? Og skal tog- eller bussturen din være et offentlig gode som det offentlige betaler for? Skal det i så fall bare være gratis om du er på vei til og fra skolen, eller skal det også være gratis når du drar på trening etter skoletid? Der begynner uenigheten. Partiene kan plasseres på en skala med som mener at langt flere goder bør være offentlige og gratis lengst til venstre, og de som heller vil ha lavere skatter til høyre.

 

Rødt

SV

Ap

MDG

Sp

KrF

Venstre

Høyre

Frp


Bakgrunn: Hvorfor er partiet som heter Venstre på høyresiden

Aktuelt: Burde tannlege bli gratis også for voksne? Se hva partiene sier:

ABC Nyheter: Høyre om offentlig tannhelse til alle: – 12 milliarder kroner er et stort beløp

Fri fagbevegelse: Tannhelse og velferd: Tannhelse er en vinnersak for venstresida, mener Rødt-lederen. Dette vil Rødt, SV, Ap, Sp og MDG gjøre


Røde til venstre og blå til høyre

Om goder du ellers må betale for av egen lomme blir offentlig og gratis, vil alle som bruker godet spare like mye på at det. Men når det offentlige dermed får økte utgifter, må også inntektene økes, og det betyr som regel økte skatter. Skatt betales som prosent av inntekten og formuen du har, og det betyr at økt skatt gir mye større utgifter for den som tjener og eier mye enn for den som tjener lite. Om velferdsstaten tilbyr flere gratis goder, bidrar det dermed til å jevne ut de systematiske forskjellene i fordeling av goder og byrder vi kan omtale som klasseskiller. 

Partiene på venstresiden mener politikk i stor grad handler om interessemotsetninger mellom ulike klasser, og ser seg selv som forsvarere av vanlige arbeidere. Denne motsetningen kommer fram når arbeidere organiserer seg i fagforeninger for å sikre seg en større del av verdiene som skapes i bedriftene på bekostning av eierne. I denne kampen har arbeiderne lenge røde flagg som betyr vilje til kamp, altså det motsatte av hvitt flagg, som betyr at man overgir seg. Partiene på venstresiden omtales derfor også som røde.

Som kontrast til de røde på venstresiden, omtales høyresiden ofte som blå. De omtales også som borgerlige. Begrepet borger beskrev i middelalderen dem som levde innenfor en borg eller bymur, og som hadde rett til å drive egne forretninger der. 

Borgerlige forsvarer interessene til dem som eier private bedrifter, men er uenige i at politikk handler om interessemotsetninger mellom ulike klasser. De mener at også arbeiderne vil tape på at de som eier bedrifter blir pålagt høyere skatter. Borgerlige ser i stedet motsetningen mellom høyre og venstresiden som et resultat av ulik ideologi. Vi bruker ordet ideologi om oppfatninger av hvordan samfunnet fungerer, og hva som er rett og galt.


Kompetansemål: 

utforske korleis interesser og ideologisk ståstad påverkar våre argument og val av kjelder, og reflektere over korleis det gir seg utslag i forskjellige meiningar

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Følgere

Om meg

Bildet mitt
Jeg er lektor med hovedfag i samfunnsgeografi fra Universitetet i Oslo.