lørdag 7. november 2009

Emil i Lønneberget

For å belyse hvorfor kultur varierer fra sted til sted, ser elevene på et bilde fra varmere klimasoner, og de får beskjed om å se ut av vinduet og tenke på Norge (snø, 12 kuldegrader, eller ”grønn vinter”). Hvorfor er kulturer forskjellige?

I klassesamtale kan det trekkes fram klima og ulike materielle ressurser som olje, hva som blir naturlig å spise, dessuten et lands historie, kunnskaper en trenger, og ulike krav i ulike samfunn. Her kan man også komme inn på sosialisering/normer.

Neste spørsmål er hvorfor kultur endrer seg. Parene får her utdelt et bilde av familien til Emil fra Lønneberget der de sitter samlet på kjøkkenet. Lærer understreker at dette er omkring hundre år tilbake i tid.

Ut fra bildet skal elevene samtale om hva som har skjedd, og hvordan forholdene i familie og samfunn har endret seg. Deretter en kort oppsummering: det har skjedd endringer i måten vi produserer på, modernisering med moderne massemedier, moderne kommunikasjon. Det er og naturlig å komme inn på begrepet globalisering.

Elevene kan deretter arbeide med oppgaver, som eventuelt kan ligge til grunn for vurdering.

Oppgave med hjelpeark til Emil i Lønneberget

Kompetansemål
· definere omgrepet kultur og gje døme på at kultur varierer frå stad til stad og endrar seg over tid

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Følgere

Bloggarkiv

Om meg

Bildet mitt
Jeg er lektor med hovedfag i samfunnsgeografi fra Universitetet i Oslo.